Gradec-Marburg

Kunsthaus Graz

Gradec-Marburg / Univerze in Umetniške akademije
Kunsthaus Graz, Gradec, Avstrija

Četrta panelna diskusija / “Univerze in umetniške akademije” v torek, 14. aprila 2009, ob 19.00, Kunsthaus Graz / Space 04, Gradec, Avstrija

gostje: univ. prof. Darko Golija, akad. kipar, član odbora za pripravo ustanovitve Akademije za umetnosti Univerze v Mariboru; Robert Höldrich, namestnik rektorja Univerze za glasbo in gledališče v Gradcu; Stephan Schmidt-Wulffen, rektor Akademije za likovno umetnost na Dunaju; Igor Štromajer, multimedijski umetnik in gostujoči predavatelj

Gradec-Marburg
Photo by Jaakko Suominen

71,8 kilometrov ali 61 minut vožnje z vlakom: tako malo loči Gradec od Maribora. In vendar to zanemarljivo razdaljo še kako občutimo. Istočasno pa ti dve mesti, katerih območje je poseljeno s pol milijona ljudi, predstavljata gospodarsko najhitreje rastočo regijo nekdanje vzhodno-zahodne meje v Evropi. Obdobje priprav na leto 2012, ko bo Maribor prevzel laskav naslov Evropske prestolnice kulture, je za mesti in njuno okolico priložnost za intenzivnejše povezovanje in nova sodelovanja.

S četrto panelno razpravo želita UGM in Kunsthaus Graz nagovoriti vročo temo, ki se paralelno pojavlja v obeh mestih – ustanavljanje Akademije za umetnosti oziroma Univerze za likovno, medijsko in uporabno umetnost. V Gradcu so pred nedavnim otvorili velikopotezen center glasbenih umetnosti – Hišo glasbe in Glasbeno gledališče, ki je neposredno povezan z Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Dogodek je ponovno vzpodbudil ambicije likovnih ustvarjalcev po ustanovitvi Univerze za likovno umetnost v Gradcu. Maribor je zagon za ustanovitev Akademije za umetnosti dobil v okviru programa Evropske prestolnice kulture. Oddelek za likovno umetnost, ki deluje znotraj Pedagoške fakultete v Mariboru, želi preseči svoje okvirje pedagoške študijske smeri in z novo akademijo vzpostaviti sodobno izobraževalno središče za likovno, uporabno in gledališko umetnost, ki bi lahko svoja vrata za prve študente odprla že čez par let. Štirje gosti, ki jih bo gostil direktor Kunsthausa Peter Pakesch, bodo problem umetniških akademij osvetlili s strani ustanoviteljev, možnega razvoja in oblikovanja alternativ utečenim sistemom.

www.ugm.si/gradec-marburg (Umetnostna galerija Maribor)
www.kunsthausgraz.at/gradec-marburg (Kunsthaus Graz)
www.hda-graz.at (Haus der Architektur Graz)

Gradec-Marburg

Di, 14.04.2009 – 14.04.2009 / Vortrag, Graz
Gradec – Marburg: Kunstakademien
Space04, 19:00 bis ca. 21:00 Uhr

Am 14. April 2009 findet in Graz die Podiumsdiskussion mit dem Titel “Kunstakademien” statt – ein Thema, das beide Städte verbindet, da es beiderseits konkrete Pläne für Akademien gibt:
Die Eröffnung des “Mumuth” in Graz, Haus für Musik und Musiktheater, ist zum einen Freude und auch Grund, wieder intensiv das Thema der Notwendigkeit einer Kunstuniversität für Maler, Bildhauer, Medien- und Objektkünstler anzusprechen und in Bewegung zu setzen. In Graz hat sich das Rektorat vorerst einmal grundsätzlich positiv für eine Implantierung ausgesprochen.
In Maribor hat man sich letzten Monat schon fast geeinigt und eine Vereinbarung über die Gründung unterschrieben.

Zu diesem Thema diskutieren:
Stephan Schmidt-Wulffen (Rektor der Akademie der bildenden Künste, Wien), Robert Höldrich (Vizerektor der Universität für Musik und darstellende Kunst Graz), Darko Golija (Vizerektor der sich im Aufbau befindlichen Kunstakademie Maribor), Igor Štromajer (Künstler, Akademie). Moderation: Peter Pakesch (Intendant des Landesmuseum Joanneum).

 

Author: intima.org

a=tF² • └⦿✚⦿┘

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.