Ljubezen brez milosti

presentation / artist talk

Ljubezen brez milosti

Predstavitev dela intimnega mobilnega komunikatorja, intermedijskega umetnika Igorja Štromajerja

Trubarjeva hiša literature, Ljubljana (vhod: Stritarjeva 7)
Torek, 8. marca 2011 ob 18h

www.intima.org
www.trubarjevahisaliterature.si

Igor Štromajer bo v Trubarjevi hiši literature predstavil svoje intermedijske umetniške projekte, s poudarkom na uporabi računalniškega jezika, kode, kot umetniškega izraznega sredstva. Koda je edini jezik, ki je izvršljiv, eksekutabilen, pravi Alexander R. Galloway. Stori natančno tisto, kar reče. S tega stališča gre za unikaten in do popolnosti izdelan umetni jezik, ki je pravzaprav namenjen strojem, oz. sporazumevanju med človekom in strojem, še posebej za izmenjavo informacij med stroji samimi, ne pa za komunikacijo med ljudmi.

“Izkušnja s kodo ni virtualna, temveč telesna, kot je telesno tudi vsako srečanje z informacijo, navodilom, ukazom, strojem. Stroji uživajo in so zelo lepi. Ob dotiku s kodo in strojem, postanejo lepi tudi ljudje. Zato jih neizmerno ljubim. Ko slišim za lepoto, zagrabim za revolver.”
(Igor Štromajer)

Igor Štromajer (www.intima.org, 1967) je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Je medmrežni umetnik in intimni mobilni komunikator z udeležbo na najrazličnejših festivalih in razstavah doma in v tujini. Živi v Ljubljani, kjer je tudi njegova delovna baza, ustvarja pa doma in po vsem svetu. V njegov opus spada več kot šestdeset projektov, ki so bili razstavljeni na več kot stotih razstavah v petdesetih državah po vsem svetu. Med najpomembnejše spadajo Ballettikka in Oppera Internettikka (1998–2009; soavtor Brane Zorman), Problemarket – Borza problemov (2001–2009; soavtor Janez Janša), wPack (2004), Razpršilni menstrualni navigator (2000) in 0.HTML (1996). Njegove projekte v svojih stalnih zbirkah hranijo različne umetnostne institucije, med drugimi Le Centre national d’art et de Culture Georges Pompidou, Musee national d’art moderne v Parizu, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia v Madridu, Computerfinearts Gallery v New Yorku, Hamburger Kunsthalle v Hamburgu, Moderna galerija v Ljubljani in Umetnostna galerija v Mariboru. Kot gostujoči umetnik predava na univerzah in institutih za sodobno umetnost v Evropi, Severni in Latinski Ameriki ter Aziji. Za svoje delo je prejel številne mednarodne in domače nagrade in priznanja.

Author: intima.org

a=tF² • └⦿✚⦿┘